نوعی از شیشه که در موارد مختلفی استفاده می شود، شیشه سکوریت یا شیشه نشکن نام دارد. قطعا بسیاری از افراد با اسامی شیشه سکوریت و شیشه لمینت آشنا باشند اما ممکن است با کاربرد و خصوصیات آنها آشنایی نداشته باشند. شرکت سازه های شیشه ای ترنج با تولید شیشه سکوریت مفتخر به ارائه این نوع محصول با بهترین کیفیت ممکن می باشد.

سازه های شیشه ای که بخشی از ساختار یک ساختمان را تشکیل می دهند در سال های اخیر به طور فزاینده ای محبوب شده اند، از قفسه های شیشه ای گرفته تا درب های شیشه ای و تمام کف های شیشه ای از شیشه سکوریت ساخته شده اند، که در بسیاری از خانه های مدرن و ساختمان های تجاری گنجانده شده است. شیشه سکوریت، که گاهی اوقات به عنوان شیشه ایمنی نامیده می شود، به شکل ساده ای نسخه قوی تری از شیشه استاندارد است که در اکثر پنجره ها استفاده می شود؛ از این نوع شیشه همچنین در مناطقی که به استحکام یا ایمنی بیشتری نیاز است استفاده می شود، به عنوان مثال در درب های شیشه ای، پنجره های بیرونی یا پنجره هایی در ارتفاع پایین.


شیشه سکوریت


تاریخچه ساخت و تولید شیشه سکوریت

شیشه نشکن یا شیشه سکوریت برای اولین بار در سال 1929 میلادی تولید شد، با توجه به پیشرفت هایی که در علم و تکنولوژی در اوایل قرن 19 در دنیا به وجود آمد تولید شیشه نیز همپای سایر تکنولوژی ها پیشرفت هایی نمود که به سبب آن تولید شیشه سکوریت ساخته شد.

نحوه ساخت شیشه سکوریت در آن دوران با حال حاضر تفاوت های بسیاری داشته و شیشه نشکن با استفاده از دستگاه های مکانیکی و یا دستی ساخته می شد. در کشور ایران برای اولین بار شیشه نشکن در حدود 50 سال پیش تولید شد و کارخانه میرال اولین کارخانه تولید کننده این نوع شیشه در ایران بود. با مرور زمان و افزایش کارخانجات تولید شیشه سکوریت تولید این شیشه به میزان قابل توجهی افزایش یافت به طوری که امروزه کشور ایران یکی از بزرگترین تولید کنندگان شیشه های ایمنی از جمله شیشه سکوریت در خاورمیانه به شمار می رود.


شیشه سکوریت چیست؟

شیشه های سکوریت که با نام شیشه میرال هم شناخته می شوند به شیشه هایی می گویند که برای افزایش استحکام شیشه معمولی به روش شیمیایی یا حرارتی تهیه می شود. افزودن ویژگی سکوریت به شیشه خصوصیت های اساسی شیشه مانند شفافیت، انتقال نور یا انعکاس حرارت خورشیدی را تغییر نمی دهد. شیشه سکوریت شده در طیف گسترده ای از امور روزمره از جمله کامپیوتر، گوشی های هوشمند، پنجره ها، لوازم آشپزخانه، کابین دوش شیشه ای و وسایل نقلیه استفاده می شود. بر خلاف تکه های دندانه دار و تیز که از شیشه های آنیل شکسته به دست می آیند، شیشه های سکوریت شکسته مانند گرانول های درشت با لبه های تقریبا گرد می شوند؛ این امر جمع کردن تکه های آن را در صورت شکستن، بسیار آسان می کند در حالی که خطر آسیب بسیار کمی برای دیگران ایجاد می کند.

پس از عملیات حرارتی یا مواد شیمیایی برای تقویت شیشه ، استحکام شیشه سکوریت می تواند چهار تا پنج برابر استحکام شیشه آنیل شده معمولی (گرما داده شده) باشد و پانل های شیشه ای سکوریت را برای استفاده در ساختمان سازی و معماری ایده آل می کند. این نوع شیشه هنگامی که در ساخت و ساز استفاده می شود، به گونه ای طراحی می شود که در صورت آسیب دیدن بخشی از شیشه، شیشه های باقیمانده در پانل همانطور که در نظر گرفته شده به کار خود ادامه دهند. با وجود ایمنی بسیار در استفاده از شیشه های سکوریت در بخش های مختلف ساختمان، افزایش الزامات ایمنی و پیشرفت در فناوری منجر به استفاده گسترده از شیشه های سکوریت چند لایه شده است. این شیشه ها که به نام شیشه لمینت شناخته می شوند، از چندین ورق شیشه تقویت شده با یک لایه چسبنده در وسط، به هم متصل می شوند که می تواند استحکام و ایمنی را بیشتر کند و در عین حال ضخامت شیشه ایمنی را کاهش دهد.


شیشه سکوریت چیست


تفاوت های شیشه سکوریت با سایر شیشه ها

با توجه به تعریفی که در بالا گفته شد تفاوت اصلی شیشه سکوریت با سایر شیشه ها میزان مقاومت بسیار بالای آن (تا 5 برابر مقاومت بیشتر) نسبت به انواع دیگر شیشه ها می باشد که این تمایز سبب استفاده این نوع شیشه در مکان های بخصوص که امکان آسیب زیاد است می شود. همانطور که گفته شد چنانچه بر اثر نیروی بسیار زیاد شیشه سکوریت دچار شکستگی شود، با توجه به نوع ساخت آن کمترین خطر را برای افراد به وجود خواهد آورد. هنگام شکستن این نوع شیشه قطعات آن به تکه هایی بسیار ریز و بدون لبه های تیز تبدیل می شود که این امر در حفاظت از جان افراد در برابر شکستن شیشه بسیار حائذ اهمیت می باشد، اما در زمان شکستن سایر شیشه ها قطعات آن ها بسیار تیز و با ابعاد مختلف می باشد که خطرات جانی به همراه دارد.

از دیگر تفاوت های شیشه سکوریت و شیشه آنیل ، میزان مقاومت آن ها در برابر حرارت می باشد، به طوری که شیشه های معمولی میزان مقاومتشان در برابر حرارت معادل 60 درجه سانتیگراد می باشد، اما شیشه سکوریت حرارتی معادل 300 درجه سانتیگراد را می تواند بدون آسیب تحمل کند؛ این مزیت در هنگام آتش سوزی بسیار مورد توجه می باشد.


شباهت شیشه سکوریت و شیشه استاندارد

از نظر شباهت شیشه نشکن با سایر شیشه ها می توان به ضخامت یکسان آن و همچنین شفافیت آن اشاره کرد، علاوه بر این شیشه سکوریت از نظر وزن هیچ تفاوتی با سایر شیشه ها با ضخامت یکسان ندارد.

ابعاد شیشه: از نظر ابعاد سایزهای شیشه سکوریت و شیشه معمولی می تواند یکسان باشد و با یکدیگر شباهت دارند، این بدین معناست که هر کدام از انواع شیشه ها می توانند دارای سایز بندی های مختلفی باشند.

وزن شیشه: از نظر وزن نیز شیشه میرال و شیشه خام در سایز یکسان، برابر می باشند.

ویژگی های ظاهری شیشه: چنانچه کارخانه تولید کننده شیشه سکوریت و شیشه خام یکی باشد و هردو نوع شیشه دارای ضخامت و سایز یکسان باشند، از نظر ظاهر نیز با یکدیگر هیچ تفاوتی نخواهند داشت. البته برخی دیگر از ویژگی ها همچون ابزار کار شده در دور شیشه ، رنگ و... می بایست در شرایط یکسان باشد.

میزان شفاف بودن شیشه: در شیشه سکوریت میزان شفافیت با شیشه معمولی هیچ تفاومتی ندارد و فرآیند سکوریت کردن آن تاثیری در آن نخواهد داشت.


مزایای شیشه سکوریت


•    استحکام زیاد شیشه سکوریت

اولین و بارزترین مزیت شیشه های سکوریت، استحکام آنهاست؛ در مقایسه با یک شیشه استاندارد با همان اندازه و ضخامت، شیشه سکوریت حداقل چهار یا پنج برابر قوی تر است، به این معنی که برای شکستن به نیروی بیشتری نیاز دارد. این باعث می شود که برای بسیاری از موقعیت های مختلف، چه در خانه و چه در املاک تجاری و حتی اماکن فضای باز مانند ایستگاه های اتوبوس، مورد استفاده قرار گیرد. شیشه سکوریت شده می تواند در برابر بادهای شدید، ضربه های مستقیم و انفجارهای جزئی نیز مقاومت کند، این مقاومت بر اثر فرآیند کوئنچ بدست می آید.


•    ایمنی بالای شیشه سکوریت

در موارد غیرمعمول که شیشه های سکوریت شده شکسته می شوند، به جای قطعات تیز شیشه استاندارد که خطر بیشتری دارد، شیشه به قطعات کوچک و یکنواخت خرد می شود. به دلیل فرایند تمپر کردن این تکه های کوچک شیشه سکوریت، تیز یا دندانه دار نیستند، بنابراین هنگام جمع و حمل کردن آن احتمال آسیب کمتری وجود دارد.


•    شیشه سکوریت مقاوم در برابر گرما

شیشه سکوریت می تواند تا دمای 250 درجه سانتیگراد را تحمل کند که ایمنی بیشتری در هنگام آتش سوزی ایجاد می کند، به همین دلیل در مدارس، آپارتمان های بلندمرتبه، ادارات و ساختمان های دولتی از شیشه سکوریت استفاده می شود. همچنین این مزیت شیشه سکوریت، استفاده از آن را در آشپزخانه ها، حمام و حتی شومینه های شیشه ای که به طور مستقیم با آتش در ارتباط هستند مناسب می کند. عامل دیگری که استفاده از شیشه های سکوریت را گزینه مناسبی برای پنجره ها، درب ها و نمای شیشه ای ایده آل می کند ویژگی عایق حرارتی می باشد که می تواند به کاهش هزینه قبوض گرمایش در زمستان نیز کمک کند.


کاربردهای شیشه سکوریت


•    کاهش صدا توسط شیشه سکوریت

شیشه سکوریت شده برای کسانی که می خواهند سر و صدا را در یک فضا حفظ کنند یا از سروصدای بیرون دور بمانند، انتخاب ایده آلی است؛ در مقایسه با شیشه استاندارد، شیشه های سکوریت تقریبا دو برابر بیشتر از قابلیت عایق صدا برخوردار هستند. شیشه های عایق صدا برای استفاده در استودیوها، سالن های ورزشی، سینما یا رستوران هایی که کاهش صدا در آن ها اهمیت زیادی دارد، ایده آل هستند.


•    قابلیت شخصی سازی شیشه های سکوریت

یکی دیگر از مزایای بزرگ شیشه های سکوریت این است که می توان آن را رنگ کرد، بنابراین اگر شیشه تزئینی چیزیست که دوست دارید می توانید به آن برسید. این یک گزینه عالی برای کسانیست که ظاهر یک دیوار شیشه ای را دوست دارند، اما دوست دارند کمی هم حریم خصوصی داشته باشند.


•    محافظت در برابر اشعه فرابنفش

به طور معمول شیشه سکوریت دارای SPF حدود 16 است، زیرا 65٪ اشعه UV را جذب می کند؛ علاوه بر این، می توانید SPF شیشه را با استفاده از پوشش های رنگی افزایش دهید، رنگ های خاکستری یا برنزی بیشتر اشعه های UV را مسدود می کنند.


•    کاربردهای فراوان شیشه سکوریت

مزیت نهایی شیشه سکوریت این است که فوق العاده کاربردیست و می توان از آن در مکان های مختلف و به روش های مختلف استفاده کرد. این نوع شیشه ها می توانند بر روی انواع نماها، درها و پنجره ها استفاده شوند و همچنین می توانند به مدرن سازی خانه ها در هنگام استفاده در راه پله ها یا بالکن های شیشه ای کمک کند. علاوه بر کاربردهای شیشه سکوریت در معماری، از این نوع شیشه ها به عنوان محافظ صفحه نمایش گوشی هوشمند کاملا شفاف و بخش های تزئینی خانه مانند مبلمان شیشه ای نیز استفاده می شود.


چگونه میتوان متوجه شد که شیشه سکوریت است؟

اگر برای خرید شیشه سکوریت هزینه می کنید، باید مطمئن شوید که واقعاً شیشه سکوریت شده دریافت می کنید. چند راه برای بررسی شیشه توسط خودتان وجود دارد، برخی از این روش ها را فقط زمانی می توان استفاده کرد که شیشه هنوز به صورت پنل باشد. اما نگران نباشید، با استفاده از روش های زیر نیز می توانید بررسی کنید که پنجره ها یا درب های شیشه ای شما واقعاً سکوریت هستند یا خیر:

✓    علائم را بررسی کنید.

شیشه سکوریت اصلی توسط هر سازنده ای با یک علامت مشخص می شود، معمولاً این علائم کوچک در گوشه شیشه مهر می شود، این علامت ها دارای نام سازنده و تأییدیه ای هستند که شیشه با استانداردهای کمیسیون ایمنی محصولات مصرف کننده مطابقت دارد.

✓    لبه های شیشه را بررسی کنید.

اگر به لبه های شیشه سکوریت خریداری شده دسترسی دارید، دست خود را در امتداد آن بکشید، شیشه سکوریت دارای لبه های صاف است که به دلیل گرمای شدید می باشد. در مقایسه، لبه شیشه آنیل شده اگرچه لزوماً تیز نیست، اما لبه هایی دارد که در لمس زبر هستند.

✓    به دنبال خراش روی سطح باشید.

داشتن خراش روی شیشه معمولا چیز خوبی در نظر گرفته نمی شود، اما اگر به دنبال شیشه سکوریت شده هستید، این خراش ها در واقع نشانه خوبی هستند. عیوب در شیشه سکوریت به دلیل ذرات ریز ایجاد می شود که یا در شیشه ذوب می شوند و یا شیشه را در طی فرآیند تمپر کردن خراش می دهند؛ بنابراین بر خلاف شیشه آنیل شده که فاقد چنین عیوبی است، یافتن خراش نشان دهنده این است که شیشه سکوریت شده. تمامی شیشه های میرال ویژگی خش ناپذیری در برابر الماس را دارند که یکی از مطمئن ترین راه ها جهت تشخیص فاوت شیشه سکوریت و شیشه آنیل می باشد.

✓    با عینک آفتابی پلاریزه شیشه را بررسی کنید.

می توانید یک یا چند عینک آفتابی پلاریزه بزنید و از درون شیشه به نور نگاه کنید، یکی از تفاوت های شیشه سکوریت و شیشه آنیل در ظاهر یکدست شیشه آنیل می باشد. شیشه سکوریت دارای لکه ها یا خطوطی است که توسط غلتک های ماشینی که در طول فرآیند گرمایش استفاده می شوند، به جا مانده اند.

✓    با توجه به این که شیشه سکوریت در برابر ضربه مقاومت بالایی دارد طی اولین ضربه محکم می تواند امتحان خود را پس داده و چنانچه در برابر شدت ضربه مقاومت کرد می توان گفت شیشه مورد نظر نشکن می باشد.


ایمنی شیشه سکوریت


کاربردهای شیشه سکوریت

جدا از الزامات اجباری، هم تولیدکنندگان شیشه سکوریت و هم تامین کنندگان شاهد افزایش تقاضا برای شیشه های ایمنی سکوریت سفارشی برای پروژه ها بوده اند، به این دلیل که معماران در تلاش برای دستیابی به یک ظاهر منحصر به فرد بدون به خطر انداختن ایمنی یا کیفیت مواد هستند. بسیاری از شیشه هایی که برای مصارف مسکونی و تجاری استفاده می شوند، شیشه های ایمنی از نوع سکوریت هستند. شیشه سکوریت بسیار متنوع است و در طیف گسترده ای از سازه های ساختمانی استفاده می شود، این شیشه ها را می توان در هر جایی یافت که به مقاومت زیاد در برابر سایش و شکستن نیاز باشد.

1-    استفاده از شیشه سکوریت در نمای شیشه ای

بسیاری از دفاتر مدرن و ساختمان های تجاری دارای نمای شیشه ای مقاوم هستند که نه تنها از نظر بصری چشمگیر به نظر می رسند، بلکه استفاده از نور طبیعی را به حداکثر می رساند و مصرف انرژی را کاهش می دهد.

2-    درب های شیشه ای با شیشه سکوریت

هر ساختار شیشه ای مستقل بدون قاب باید از شیشه ایمنی مقاوم ساخته شود که درها رایج ترین نمونه هستند. برای حفظ حریم خصوصی می توان لایه های اضافی مات کننده را به شیشه سکوریت اضافه کرد، به همین دلیل است که برای همه چیز از کابین دوش گرفته تا دفاتر استفاده می شود.

3-    شیشه سکوریت در نرده و هندریل شیشه ای

نمونه دیگری از سازه های شیشه ای سکوریت، نرده های شیشه ای برای ایجاد ایمنی بیشتر در راه پله ها و بالکن ها می باشد؛ استفاده از شیشه در این بخش ها ظاهر مدرن تری نسبت به مواد سنتی ارائه می دهند.

4-    استفاده از شیشه سکوریت در ساخت آسانسور

آسانسورهای شیشه ای سال هاست که وجود دارند، اما اکنون به لطف استفاده از شیشه های سکوریت، به طور قابل توجهی ایمن تر هستند و در بسیاری از مراکز اداری و تجاری استفاده می شوند.

5-    قفسه ها و ویترین شیشه ای

چه برای یک نمایشگاه و چه برای خانه های مسکونی، ظرفیت بار اضافی ارائه شده توسط شیشه سکوریت در قفسه ها و ویترین شیشه ای آرامش بیشتری را فراهم می کند و اگر این قفسه ها به طور ناگهانی بشکنند، باعث آسیب یا جراحت نمی شوند. استفاده از شیشه سکوریت جامبو سایز در فروشگاه، بانک ها و ویترین مغازه ها به دلیل ابعاد بزرگ و مقاومت بالا طرفداران زیادی دارد.

6-    شیشه سکوریت برای پنجره ها

افزایش خاصیت ضد سرقت و کاهش خطر آسیب، شیشه های سکوریت را به استانداردی برای تمام پنجره ها در منازل و مغازه ها تبدیل کرده است. در واقع، بسیاری از نمای مغازه های مدرن برای نور طبیعی اضافی و افزایش دید ارائه شده با شیشه سکوریت جایگزین می شوند. به طور کلی شیشه ایمنی سکوریت می تواند تحت شرایطی در موارد زیر برای پنجره ها استفاده شود:

•    کلیه پنجره ها از کف داخلی تا ارتفاع 1500 میلی متر

•    هر پانل جانبی در، پنجره های روی در یا هر نوع پنجره در فاصله 300 میلی متری درب

•    تمام پنجره هایی که در 800 میلی متر از سطح کف داخلی قرار دارد


شیشه میرال


7-    سقف های شیشه ای و نورگیرها

با کمال تعجب، شیشه های سکوریت یک الزام قانونی برای نورگیرها و سقف های شیشه ای نیست؛ با این حال، استفاده از شیشه سکوریت قطعاً توصیه می شود، به خصوص در بخش بیرونی سقف ها.

8-    استفاده از شیشه سکوریت برای پارتیشن شیشه ای

پارتیشن های شیشه ای در بخش های مختلفی از خانه و ادارات به کار گرفته می شوند و به دلیل ویژگی هایی مانند عایق صدا، عایق حرارت و گرما، حریم شخصی و مقاومت بالا، با استفاده از شیشه سکوریت ساخته می شوند.

9-    شیشه سکوریت در اتومبیل ها

از شیشه های سکوریت شده برای پنجره ها و شیشه های جلو و عقب اتومبیل ها استفاده می شود تا در صورت تصادف ضرر کمتری وارد شده و خطر جانی کمتری نیز وجود داشته باشد.


نحوه تولید شیشه سکوریت

برای تولید شیشه سکوریت، در ابتدا شیشه استاندارد به اندازه مورد نیاز برش داده می شود و از نظر بی نقص بودن بررسی می شود زیرا وجود ترک یا حباب باعث شکستگی شیشه در روند حرارت دهی می شود. پس از آن طی فرآیندی در کوره های المنتی یا کانوکشن با حرارت دادن 650 تا 700 درجه و سپس دمیدن هوای سرد به هر دو سطح شیشه سریعا سرد شده که در این فرآیند لایه های بیرونی آن سریع تر از لایه های داخلی خنک می گردد. این فرآیند کوئنچ نامیده می شود و به این صورت است که سطح شیشه را بسیار سریعتر از مرکز آن خنک می کند، به همین دلیل ناحیه داخلی شیشه در حالت کشش باقی می ماند در حالی که سطح به حالت فشرده می رود و باعث سختی و مقاومت بییشتر شیشه می شود. این فرآیند موجب استحکام 5 تا 6 برابری شیشه ها شده و قرار گرفتن شیشه در چنین تنشی، وقتی شکسته شود، به جای خرد شدن به قطعات کوچک نسبتاً گردی تبدیل می شود که احتمال آسیب را از بین می برند.

هدف از فرآیند سکوریت در درجه اول بهبود دوام ساختاری و استحکام حرارتی شیشه و در نتیجه افزایش انعطاف پذیری و توانایی آن برای مقاومت در برابر حرارت است. شایان ذکر است که شیشه سکوریت را نمی توان پس از سفت شدن دوباره برش داد و باید قبل از فرآیند سفت شدن بریده شود.


قیمت شیشه سکوریت

با توجه به اینکه شیشه سکوریت در ابعاد و ضخامت های مختلف تولید می شود ممکن است دارای قیمت های مختلفی باشد، همچنین انواع مختلف آن سبب گوناگونی قیمت شیشه سکوریت می گردد. قیمت شیشه های سکوریت بسته به عوامل بسیاری از جمله هزینه های شیشه خام، عوارض سوخت و انرژی، هزینه های حمل و نقل، رقابت تجاری، اختیار مشتری و قیمت های تجاری متفاوت است. مورد دیگری که می تواند بر هزینه شیشه سکوریت تاثیر داشته باشد، ویژگی های اضافی شیشه انتخابی مانند خاصیت کنترل خورشیدی یا شیشه ضد حریق می باشد، به عبارتی می توان گفت نوع کاربری این محصول نیز می تواند در قیمت نهایی محصول تاثیر داشته باشد.


چنانچه قصد مشاوره یا خرید شیشه سکوریت را دارید می توانید با شرکت سازه های شیشه ای ترنج در ارتباط باشید.

شیشه سکوریت دودبند

Toranj Glass

شیشه سکوریت دودبند

ساختمان های امروزی جهت دریافت اجازه ساخت و افزایش تامین امنیت نیازمند پیاده سازی نکاتی بر اساس قوانین ساختمان می باشند. امروزه الزاماتی خاص که توسط مقررات ملی ساختمان تدوین می شود می بایست در ساختمان ها رعایت شود تا مجوز های لازم را کسب نمایند. یکی از الزامات مهم در ساختمان های امروزی، وجود پله های فرار در ساختمان است که درب های آن می بایست معیار های معینی را داشته باشند، بهترین نوع شیشه قابل استفاده در درب های پله فرار ، شیشه سکوریت دودبند می باشد.

شیشه سکوریت فروشگاه و مغازه

Toranj Glass

شیشه سکوریت فروشگاه و مغازه

یکی از ملزوماتی که فروشگاه ها و مغازه ها به منظور جلب و ترغیب مشتری برای خرید از آن ها بدان نیاز دارند ، استفاده از دکور خاص و زیبا است که این امر با استفاده از شیشه سکوریت فروشگاه و مغازه میسر می شود. استفاده از شیشه سکوریت در ویترین و نمای فروشگاه ها و مغازه ها حداکثر استفاده از نور طبیعی و دید به فضای مورد نظر را به مخاطبان می دهد که این خود باعث جذب مشتری به داخل فروشگاه می گردد.

شیشه های جامبو سایز یا ابعاد ویژه

Toranj Glass

شیشه های جامبو سایز یا ابعاد ویژه

یکی از انواع شیشه های پر مصرف در صنایع ساختمانی شیشه سکوریت می باشد که به نام های شیشه نشکن یا شیشه میرال نیز معروف است. تفاوت شیشه سکوریت و شیشه آنیل یا سایر انواع شیشه در ظاهر اولیه به چشم نمی آید و ظاهر یکسان و شفافی دارند، اما نحوه ساخت آن ها به جهت نیاز استحکام و مقاومت بیشتر با سایر شیشه ها متفاوت است. از زیر مجموعه های این نوع شیشه، شیشه سکوریت جامبو سایز می باشد که دارای سایزهای بسیار بزرگ بوده و در مکان های خاصی مانند ویترین فروشگاه ها و نمای ساختمان ها مورد استفاده قرار می گیرد.