همه ما هر روز از آینه استفاده می کنیم و اکثر خانه ها دارای چندین آینه هستند، تصور اینکه زندگی بدون آینه چگونه خواهد بود دشوار است. آینه ها در واقع آنقدر مفید هستند که بشر هزاران سال پیش شروع به ساختن آنها کرد، هرچند نه به شکلی که امروز از آن بهره مندیم. در این مقاله شما را با مراحل تولید آینه آشنا خواهیم ساخت.

امروزه علاوه بر کاربرد آینه برای دیدن خود، به منظور ایجاد دکوراسیون های نوین در منازل و ادارات از روش آینه کاری با تکنیک های گوناگون استفاده می شود که یکی از پرطرفدارترین گزینه ها می باشد و اولین قدم برای اجرای این هنر زیبا، ساخت آینه در ابعاد، ضخامت و رنگ های مختلف است. انجام آینه کاری به روش های مختلف در ایران قدمت چندین ساله دارد و امروزه یکی از بهترین روش ها برای دکوراسیون به شمار می رود.


تاریخچه تولید آینه

قرن ها پیش انسان ها با استفاده از سنگ ها توانستند موفق به ساخت وسایلی بشوند که بتوانند نور را بازتاب دهند، سنگ های آتشفشانی مانند سنگ ابسیدین که دارای ترکیبات سیلیکات می باشد این کار را برای آن ها میسر می ساخت. این سنگ ها که به رنگ سیاه می باشند به وسیله جلا دادن می توانستند نور را در خود بازتاب داده تا شبیه به آینه عمل نمایند. استفاده از سایر مواد همچون نقره ، طلا و آلومینیوم طی سالیان بعد (1600 سال قبل از میلاد مسیح) و با پیشرفت علم جایگاه سنگ های آتشفشانی را گرفته و مردم آن زمان با استفاده از آن ها اقدام به تولید آینه نمودند. این کار با استفاده از اندود کردن این مواد به کمک نیترات نقره صورت می گرفت و از آن زمان تا به امروز این روش به عنوان یکی از اصلی ترین روش ها برای ساخت آینه و انجام آینه کاری استفاده می شود.

استفاده از جیوه به منظور تولید آینه اولین بار در قرن 16 مورد توجه قرار گرفت، این روش اولین بار به وسیله ونیزی ها به وجود آمد ، با پوشش پشت شیشه ها به وسیله این ماده توانستند آینه های امروزی را اختراع نمایند. بازتاب بدون انحراف و کامل نور در این نوع آینه ها سبب شد جیوه جز اصلی ترین ماده ها برای ساخت آینه و انجام آینه کاری استفاده گردد. با پیشرفت تکنولوژی آینه های امروزی بدین صورت ساخته می شود که در ابتدا انواع شیشه که به عنوان اصلی ترین قسمت آینه به شمار می رود آماده و پس از ایجاد صیقل کاری بر روی آن جیوه را در یک طرف از شیشه می پوشانند تا آینه ساخته شود.


مراحل تولید آینه


مراحل ساخت آینه به چه شکل می باشد؟

امروزه به دلیل این که می توان با استفاده از جدید ترین تکنولوژی ها اقدام به تولید شیشه نمود ، روند تولید آینه نیز بسیار ساده تر از گذشته شده است. این کار بدین صورت انجام می گیرد که ابتدا شیشه مورد نظر در کارخانه بر اساس ابعاد مورد نیاز تولید می شود و پس از آن لایه ای برای ایجاد بازتاب در یک طرف شیشه می پوشانند. با توجه به محل کاربرد آینه، می توان از انواع شیشه های ایمنی مانند شیشه سکوریت نیز در تولید آینه استفاده کرد تا مقاومت و استحکام بیشتری داشته باشد. موادی که با استفاده از آن می توان بر روی شیشه خاصیت بازتاب به وجود آورد عبارتند از جیوه، نقره ، آلومینیوم، طلا و یا کروم. استفاده از جیوه به دلیل ایجاد سموم و تخریب محیط زیست برای ساخت آینه منسوخ شده است و از مواد جایگزین دیگر مانند نقره و آلومینیوم و... استفاده می شود. برای ساخت آینه به بهترین شکل ممکن می بایست لایه پوششی جهت بازتاب بر روی شیشه به صورت کاملا بدون نقص پوشیده شود، بسیار مهم است که شیشه تا حد عالی صیقل داده شود، هرگونه فرورفتگی یا ناخالصی باقی مانده روی شیشه باعث ایجاد امواج در آینه می شود که باعث ایجاد اشکال در تصویر منعکس شده می شود.

فرآیند تولید آینه با تمیز کردن و صیقل دادن زیرلایه شیشه ای برای حذف ناخالصی ها و آلودگی ها آغاز می شود، سپس شیشه نیاز به یک سری پوشش دارد که با کلرید قلع شروع می شود زیرا نقره مستقیماً با شیشه پیوند نمی یابد. پس ازآنکه شیشه با نقره پوشانده شده و یک فعال کننده شیمیایی برای سخت شدن فلزات در آن گنجانده شود، یک لایه مس برای دوام اضافه می شود. در پایان ساخت آینه رنگ برای محافظت از پوشش فلزی در برابر آسیب قبل از اسیدشویی شدن آینه و عملیات حرارتی برای تکمیل فرآیند تولید اعمال می شود.


"آینه هوشمند"


پوشش مواد بازتاب دهنده بر روی به چه شکل می باشد؟

شیشه به دلیل شفافیت، سهولت در ساخت، استحکام، سختی و قابلیت صاف بودن، جزء اصلی تولید آینه است، اما برای انعکاس ماده چندان مناسبی نیست. امروزه برای ایجاد پوشش بازتاب دهنده روی شیشه با فلز انتخاب شده در کارخانه ها از روش های گوناگونی استفاده می شود، تا یک آینه تشکیل شود. در تولیدات صنعتی، شیشه را با جوشاندن فلز در محفظه های مخصوص پوشش می دهند و سپس فلز را بر روی ورق شیشه متراکم می کنند تا پوشش نازک و یکدست اما کاملی از فلز ایجاد شود. این لایه با دقت بر روی سطح شیشه می نشیند و پس از آن بر روی آن را رنگ می زنند تا روکشی محافظی جهت عدم ایجاد آسیب ایجاد گردد.

برای تولید آینه یا ضخامت های مختلف می بایست انجام تولید این لایه پوششی به دقت انجام گیرد تا بهترین نتیجه حاصل گردد، زیرا هر ضخامتی نیاز به استحکام کافی دارد. ضخامت آینه برای انجام آینه کاری بسته به نیاز و سفارش مشتری متغیر می باشد و می توان آن را با ضخامت های گوناگون تولید نمود. هرچه آینه ضخامت بیشتری داشته باشد از مقاومت بالایی در برابر شکسته شدن برخوردار می باشد. قیمت آینه علاوه بر ابعاد و نوع ساخت به مواد پوششی که در آن استفاده می شود بستگی دارد. نوع فلز بکار برده شده برای ساخت آینه تاثیر زیادی در کیفیت آینه دارد و برخی فلز ها می توانند بازتاب و دوام بهتری را ارائه دهند که قیمت بالاتری نسبت به سایر آینه ها دارند.


به طور کلی مراحل تولید آینه عبارتند از:

•     تولید شیشه در ابعاد و ضخامت مورد نظر

•     پوشش یک طرف از شیشه با استفاده از لایه نازکی از ترکیبات فلزی به منظور ایجاد بازتاب نور

•     ایجاد طرح های مختلف بر روی آینه

•     کنترل کیفیت محصول در انتهای ساخت آینه به منظور عدم هرگونه مشکل در آینه که با استفاده از میکروسکوپ انجام می شود.

•     حمل و نصب آینه در محل مورد نظر


آینه کاری امروزه در بسیاری از فضاها نقش مهمی را بر عهده داشته که نیاز به تولید آینه در مدل ها و اشکال مختلف دارد و این امر با استفاده از دستگاه های پیشرفته قابل انجام است. استفاده از آینه کاری در بسیاری از فضاها از جمله آینه سرویس بهداشتی ، پذیرایی ، اتاق خواب و ... انجام می شود که می توان طرح های منطبق بر فضای مورد نظر را انتخاب و سفارش داد. شرکت شیشه ترنج با در اختیار داشتن تجهیزات روز دنیا و پرسنل با تجربه و ماهر در زمینه ساخت آینه و انجام و نصب آینه کاری، میتواند طرح دلخواه شما راه با تضمین کیفیت و مقاومت پیاده سازی کند.